Min sag

Min Sag Jon Michelel

Den norske forfatter Jon Michelet blev tilkendt 80.000 kroner i erstatning af den norske stat for at have været ulovligt politisk overvåget. Michelet var aktiv den norske venstrefløj og blev over fire et halvt år i 1970’erne kontinuerligt telefonaflyttet, hans rejser blev overvåget og hans privatliv blev nidkært registreret af efterretningstjenesten.

I Min sag gennemgår og kommenterer Michelet indholdet af den mappe som den norske efterretningstjeneste oprettede ham i halvfjerdserne, og som han fik tilsendt da det norske Storting gjorde det muligt for de ulovligt overvågede at udleveret kopier af deres sagsmapper.

Bogen indeholder mange selvbiografiske elementer og selv om Michelet skriver med stor alvor, har han altid et glimt i øjet. For selv i noget grænseoverskridende som en overvågningsmappe kan der findes humoristiske indslag.
 

Fra Preben Wilhjelms efterskrift:
”En bog som Jon Michelets Min sag kunne ikke være blevet til i Danmark. Ikke fordi der ikke er helt tilsvarende historier at fortælle. Ikke fordi det er mindre relevant. Heller ikke fordi der er mindre behov for at tage ved lære af historien - tværtimod.

Forskellen er alene, at da efterretningstjenestens underminering af demokratiet og overskridelse af sine beføjelser kom for en dag, var der i den norske regering og Stortinget et ønske og en vilje til at rydde op, drage konsekvenser og tage ved lære, mens der i den danske regering og Folketinget kun modstræbende og halvhjertet var tilslutning til at forholdene undersøgt, men under ingen omstændigheder ønske om at tage ved lære, og sidst af alt ønske om at drage konsekvenser.”

Oversat af Morten Lykkegaard.
 

Andre bøger af Jon Michelet
Havets helt. Bind 1: Skovmatrosen
Havets helt. Bind 2: Skytten

Om Jon Michelet

Jon Michelet Min sag Havets Helt

Foto: Finn Ståle Felberg

Jon Michelet (f. 1944) debuterede i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal, og har siden skrevet mere end 30 bøger. Michelet har udover forfatterskabet blandt andet ernæret sig som sømand, forlagschef, journalist og havnearbejder.
I 2012 udkom Min sag - en bog om ulovlig politisk overvågning - dansk og i efteråret 2013 udkom første del af Michelets store tre-binds værk Havets helt. Andet bind udkommer efteråret 2014.

Det siger anmelderne om Min sag
"Velskrevet, medrivende og underholdende, som man også kunne
forvente af en af Norges mest kendte thrillerforfattere."
Arne Herløv Petersen, Modkraft.dk

"En forbløffende bog som burde læses af mange danske politikere."
Jannik Lund, Bogmarkedet

"Michelet skriver med snert og ironi, men alvoren dirrer nedenunder ... Michelets bog maner til eftertanke om hvilken slags verden vi let kan skabe hvis ikke overvågning begrænses og underlægges streng politisk kontrol"                  
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen 

" genial vis bruger Michelet sin sagsmappe som et skelet til at afsløre løgn løgn, man skiftes til at undres, grine og ryste hovedet over overvågningens karakter og omfang."
Bjarne Nielsen, Arbejderen


Køb Min sag online
Som bog
Som e-bog

Læseprøve op Min sagLink til Min sag i medierne
Læs interview med Jon Michelet i Information
Hør interview med Jon Michelet i "Aflyttet" Radio24 Syv
Se interview med Jon Michelet NRK

Læs portræt af Jon Michelet i Arbejderen


Link til anmeldelser af Min sag 
Læs Bjarne Nielsens anmeldelse i Arbejderen
Læs Arne Herløv Petersens anmeldelse modkraft.dk